Història

Grans i petits, portem gairebé cinquanta anys jugant a escacs. Treballem per un futur equitatiu i compromès amb una societat més justa. Som una eina transversal que uneix a grans i petits, i a tots els estaments socials. Tothom pot gaudir dels escacs.

Història

Els orígens del Club d’Escacs Vila-seca es remunten a l’any 1972 en el si de l’agrupació cultural de Vila-seca, i gràcies a l’impuls de Miquel Borrell i Comas, jugador fins aleshores del Club d’Escacs Tarragona i resident a Vila-seva.

L’any 1973 el Club es va inscriure com a tal a la federació catalana i s’inicià la participació en els campionats provincials en les modalitats d’equips i individual, havent-se proclamat diverses vegades campió provincial en les diferents categories; i concretament en la categoria per equips, es va aconseguir en tres ocasions ascendir a la segona categoria nacional, fet que va comportar el reconeixement de l’equip en l’àmbit estatal i haver estat convidat a participar a diversos concursos a Saragossa, al Torneig de Miranda de Ebro i al de Ciutat de Vergara a San Sebastià.

Repartiment de premis del Torneig llampec
Repartiment de premis del Torneig llampec
Fons Club d’Escacs

L’any 1974 s’inicià a Vila-seca el primer “Torneig Llampec per equips” amb la presència de sis equips, torneig que es ve celebrant des de les hores cada any durant la festa major del municipi a les portes del local que havia estat la primera seu del Club, al Passeig de l’Església, i que anys abans havia estat la peixateria del poble. D’aquest Torneig Llampec, l’any 2019 se celebrà el 46è aniversari en modalitat sènior i el 21è en la modalitat Junior.

Actualment la seu del Club es troba a la Casa de Cultura Clàudia Padró.
També el mateix any 1974 el Club d’escacs inicià els cursets d’escacs a les escoles impartits per Pepita Ferré, vuit vegades campiona d’Espanya, mestre d’escola i jugadora del club. Aquesta magnífica iniciativa va servir per formar una bona pedrera de jugadors que més tard proporcionaria al club uns excel·lents resultats, constatats als diversos campionats d’Espanya i provincials i gairebé a totes les categories, que al llarg dels anys de la vida del club s’han anat aconseguint.

Figuren com a jugadors destacats de la història del Club, a més de la Pepita Ferré, el primer taulell i campió provincial Xavier Segovia Solé, el Gran mestre Stephan Djuric o en Joan Adserias, mestre català.
Actualment al club hi juguen vint-i-vuit jugadors de totes les edats i es manté un equip de deu jugadors a la categoria Preferent de la Lliga catalana.

Dinar posterior al Torneig llampec, amb Pepita Ferré
Dinar posterior al Torneig llampec, amb Pepita Ferré
Fons Club d’Escacs

Recentment, amb una forta política del club en la perspectiva de gènere, s’han incorporat al club dones i nenes, que fan del Club d’Escacs Vila-seca un dels clubs del territori amb un percentatge més alt de dones. En conseqüència amb aquesta política del club, l’any 2019 es va impulsar un primer Open femení d’escacs amb l’objectiu de promocionar aquest esport entre nenes i dones i augmentar el nombre de jugadores del club.

En paraules de l’actual president del Club d’escacs Vila-seca, Ivan Herreros, “Qualsevol iniciativa que promogui la pràctica dels escacs entre les dones ens fa més grans com a club i com a ens que cohesiona la nostra societat. Promovem la cultura per la igualtat real entre dones i homes. Treballem per un futur equitatiu i compromès amb una societat més justa. Som una eina transversal que uneix a grans i petits, i a tots els estaments socials. Tothom pot gaudir dels escacs”.

Ivan Herreros Rojo
President del Club d’Escacs Vila-seca

Contactan's

Vols participar amb nosaltres? Compartir alguna idea? Parlem-ne!