Història

Recordem, cors de Clavé, cor la Unió, orquestra de Vila-seca, i Chor de Caramelles de Vila-seca, entre altres agrupacions musicals. Han passat molts anys i l’esperit musical a la nostra Vila ha anat creixent i amb bona salut.

La tradició musical a
Vila-seca és part de la seva història

Aquest és el text original que van preparar i llegir els joves de Vila-seca que l’any 1979 es van reunir per tal de començar a cantar les caramelles d’aquell any.

Aquells joves, la nit de Pasqua de 1979 varen fer un homenatge a Ramon Sendra i Moyano, per la seva dedicació i sacrifici.

Reconeixement a Ramon Sendra
Reconeixement a Ramon Sendra. Fons Agrupació Sardanista
Arxiu de Jordi Pintado
Aqui es poden veure els músics que acompanyaven els cants de Carmelles l’any 1981
  • Ramon Sendra, Director
  • Josep M. Trenchs, saxo
  • Salvador de la Fonda, contrabaix (la berra)
  • Nicolas Canovas, flauta
  • Pere Canelles, violí
  • J. Vives, guitarra
  • S. Bertran, guitarra
  • Diego, trompeta

Els components del Chor de caramelles de Vila-seca l’any 1981 van prendre la decisió unànime de posar nom a l’entitat. El nom que tots els cantaires vàrem decidir que havia de ser representatiu de les Caramelles a Vila-seca era el de Chor de Caramelles  “Ramon Sendra“, el nom de la persona que ha fet possible durant molts anys que la tradició del cant de caramelles segueixi viva a casa nostra.

Els “baixos”1981
Fotos cedides per: Jordi Pintado
Havanera de vora la mar, música: Jordi Badia, lletra: Antonio Linares

És l’home que ha dirigit les caramelles durant més de vint-i-cinc anys, autor de moltes de les caramelles cantades a Vila-seca i l’ànima d’aquesta tradició.

Al mateix temps i per fer pública aquesta decisió a tot el poble i als llocs on anéssim a cantar caramelles, també vam decidir d’encarregar la confecció d’un estendard representatiu del Chor de Caramelles Ramon Sendra de Vila-seca.

Les característiques de l’estendard són: els colors de la bandera del municipi, el blau i el groc, de fons, i la inscripció “ Chor de Caramelles Ramon Sendra de Vila-seca”, brodada en vermell, a més, a tot al voltant hi ha fil daurat i a la part de darrere la roba és de color morat.

L’Estendart, fet per: Rosita Clavé i Pineda Morell

Mocadors i faixes

Cal recordar també que el Chor de Caramelles Ramon Sendra de Vila-seca és format tan sols per homes, ja que els seus cants van dirigits a les noies.
Cada una de les veus té en el seu vestuari un distintiu, els tenors: mocador verd i faixa vermella; els segons: mocador vermell i faixa blava; i els baixos: mocador blau i faixa negra, pel que fa a la camisa, blanca i el pantaló, fosc, tothom igual.

La presentació es va fer el dia 18 d’abril de 1981, dissabte de Glòria, nit tradicional del cant de caramelles.

En Ramon Sendra ha dirigit les caramelles fins a l’any 1994, després hem seguit organitzant les caramelles de forma no continuada, ens han dirigit durant els últims anys, Sílvia Gil-Pérez, i Cati Blanco, i la darrera Pasqua que es van cantar caramelles va ser la de l’any 1997.

L’any 2000, els components del Chor de Caramelles Ramon Sendra de Vila-seca vam decidir de seguir endavant amb aquesta tradició i formar-nos com a Entitat cultural.

A partir de l’any 2000 comencem una nova etapa

A la Pasqua 2000 vam fer la primera cantada de caramelles la nit del dissabte de Glòria a Vila-seca el dia 22 d’abril. També hem decidit d’anar al Concurs que celebren a Sant Julià de Vilatorta, a la 5a Trobada de caramelles que organitzen la colla Els Tranquils a Reus, i a la 2a Trobada de caramelles a la ciutat de Tarragona organitzada pel Cor Gregal.

La direcció musical del Chor de Caramelles Ramon Sendra de Vila-seca, anirà a càrrec d’en Joan Gil-Pérez i Anna Gil-Pérez, pare i filla.

Text extret de l’arxiu històric de Jordi Pintado.

Ramon Sendra
Imatge cedida per: Facebook Vila-seca Antiga

Ramon Sendra, el fundador del Chor de Caramelles

Ramon Sendra i Moyano, va néixer a França el 1923 i va morir a Vila-seca el 2008.

Ramon era aficionat al cant i a escriure poemes, participà en concursos literaris i va guanyar el segon premi del concurs literari de Vila-seca durant tres anys. Ramon Sendra va escriure un recull de poesies anomenat Recull de Poesies de Ramon Sendra Moyano.

Mentre era al servei militar, tocava a la banda del servei i en acabar va continuar tocant a una banda local com a saxofonista. A partir de 1948, va començar a assajar caramelles a l’Ateneu amb gent del poble, és aquí on neix el Chor de Caramelles, llavors sense un nom específic.

L’any 1980 els components de la Junta del Chor varen decidir, amb l’aprovació de la majoria de cantants, posar nom al Chor de Caramelles, passant a anomenar-se, Chor de Caramelles “Ramon Sendra”, el 1981, es fa la primera cantada amb el nou nom.

Aquest nom es va posar en honor a Ramon Sendra i Moyano per haver emprès les caramelles a Vila-seca i d’aquesta manera quedava fundat El Chor de Caramelles “Ramon Sendra” de Vila-seca.

Text extret del treball de recerca de Fran Fernández, actual director musical del nostre Chor de Caramelles.

Celebració del 40 anys del Chor de Caramelles “Ramon Sendra” de Vila-seca

Actuals components del Chor de Caramelles “Ramon Sendra” de Vila-seca

Anton M. Badia i Morell
Josep M. Olivé i Mariné
Josep M. Porqueras i Mariné
Antonio Linares González
Esteve Andreu i Martí
Josep Porqueras i Ferrando
Xavier Sauné i La Font
Emili Sauné i la Font
Jordi Porqueras i Mariné
Jordi Saltó i Saltó
Jordi Pintado i Carraté
Quim Vives i Garsaball
Joan Gil Pérez Morós
Sebastià Bertran i Poblet
José Gonzalez Bailen
Ivan Arcas i Barenys
I el nostre Director, Fran Fernández Moreno

Els últims Tríptics, anys, 2019, 2020 i 2021

Contactan's

Vols participar amb nosaltres? Compartir alguna idea? Parlem-ne!