Història

Posem l’èmfasi en la dansa de les comarques tarragonines, com les jotes, els balls vuitcentistes, els balls típics del Pirineu o els balls de bastons.

Treballem en la recuperació de la dansa tradicional catalana

L’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina es va fundar el setembre de 1975 i des del seu inici forma part de l’Agrupació Cultural de Vila-seca.

Des dels seus inicis i fins l’any 2015 l’esbart fou dirigit pel folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia, qui ens ensenyà una gran quantitat de danses fruit de la seva investigació per les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre. Dissortadament el “mestre” ens deixà i des de llavors és la Gemma Soler qui ensenya les danses. Pel que fa a l’esbart infantil ha estat dirigit per diverses persones com la Gemma Soler, M. Mercè Boquera, Mònica Pujals, Laia Berzosa, M. Pineda Badia, Marta Badia i actualment ho fa el David Melero.

Ball de nans de Reus. Interpretat per l’Esbart a la Torre Vella de Salou el 1979
Fotografia cedida per Pep Aleu

L’objectiu de l’Esbart és recuperar i fomentar la dansa tradicional catalana, posant èmfasi en les comarques tarragonines, des de jotes, balls vuitcentistes, balls típics del Pirineu, balls de bastons, entre molts d’altres.

El 15 de maig de 1976 es va fer la primera actuació en motiu de la celebració de Sant Isidre i des de llavors, al voltant d’aquesta data, se celebra l’aniversari de l’entitat. Un any més tard es va crear la secció infantil.

Avui

Actualment en formen part més de 40 dansaires d’edats compreses de tres anys fins als més veterans, alguns presents des dels inicis. Aquests dansaires es divideixen en tres grups: infantil, mitjans i grans.

Entre les actuacions que realitza l’Esbart, hi destaca la participació en el Seguici de Festa Major de Vila-seca, l’Aplec d’Esbarts de Montserrat, Trobades de Bastons i aplecs d’esbarts infantil, així com col·laboracions en altres actes com poden ser la Marató de la Sang, festes de caràcter cultural organitzades al municipi com la Representació del Rescat de les Cent Donzelles o, més recentment, la Fira del setge dels pirates sarraïns celebrada l’estiu del 2019.

Ball de Nans d’Olot. Filmació d’Àlex Boquera

Durant la seva història, l’Esbart també ha participat en altres actes i festivitats com ara Les Nits Catalanes al pati de la Cooperativa Agrícola de Vila-seca, Festival de Dansa Catalana a la Torre Vella de Salou, Festival Internacional de Cantonigròs i a Festes Majors i/o populars d’arreu de Catalunya.

També s’han fet diversos intercanvis amb altres grups de dansa tradicionals visitant poblacions tals com Menorca, Oliva, Sant Carles de la Ràpita o Torres de Cotillas, a Múrcia.

Pel que fa a viatges a l’estranger, l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina va participar en una gira de promoció de la cultura catalana a Rússia, a les Jornades de Dansa Catalana a Thuir (França) i al Festival Internacional Folklòric de Rouverge. L’any 2004 va participar en el Festival Polabská Vonička a Nymburk (República Txeca), un any després al Festival Martynas a Visaginas (Lituània) i el 2012 a un intercanvi amb Zespół Pieśni i Tańca “Chorzelowiacy”, un grup de Dansa de Polònia.

L’esbart també organitza cada any activitats amb altres seccions de l’Agrupació Cultural o entitats del municipi, com és el seguici, festa de Sant Jordi, Sant Isidre, recreacions històriques, la Diada, portada de la Mare de Déu de la Pineda, l’home dels nassos o el pessebre vivent que acull els Reis d’Orient al castell.

Fotografia de grup a l’aplec de Montserrat
Foto: David Melero
Membres de l’esbart tot esperant els Reis d’Orient al castell de Vila-seca
Fotografia: David Melero

Des dels seus inicis l’esbart també ha procurat tenir un cos de bastoners per actuar a les seves pròpies actuacions i realitzar sortides a les trobades meridionals i nacionals. De fet, la Pineda ha estat l’indret triat a l’estiu per aquestes trobades, amb un gran nombre de participants i públic.

Vídeo de la 45a Trobada Nacional de Bastoners (descentralitzada)
Vídeo: Àlex Boquera

Contactan's

Vols participar amb nosaltres? Compartir alguna idea? Parlem-ne!