Història

Nascut l’any 2019, el Cavall Alat és el nou protagonista del seguici.

El cavall, figura del bestiari popular i element emblemàtic de la vila

Amb la voluntat de fer créixer el Seguici Popular de la nostra ciutat, es va encarregar a l’escultor i ferrer local Antoni Mas i Castelltort un cavall com a figura del bestiari popular que serveixi com a element emblemàtic i de representació de la vila, amb la intenció d’assimilar-ho al mateix caràcter d’altres elements de ciutats veïnes com l’Àliga i el Lleó.

Vila-seca celebra, any rere any, la festa major d’hivern, al voltant del dia 17 de gener, Sant Antoni Abat, copatró de la ciutat. Entre els actes més destacats, figura el “Cós de Sant Antoni”, tradicionals curses de cavalls declarades “Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional” segons acord del Govern de la Generalitat de Catalunya núm. GOV/207/2010, de data 16 de novembre de 2010.

D’aquest moment festiu neix la idea original i, per tant l’obra d’Antoni Mas, que com a tot vila-secà viu aquest món d’una forma especial i que ell l’ha transformat en una joguina articulada que molts hem tingut probablement durant la infància, en formes diverses.

Aquesta joguina es convertirà en un element emblemàtic i distintiu del nostre seguici popular que acompanyarà durant les festes als gegants, grallers i capgrossos, als bastoners i els balls de l’esbart dansaire i als nostres elements de foc, els trabucaires i el ball de diables i diablons.

Els vestits dels portadors són creació de la Sra. Mar Altadill, sobre la idea de crear una roba elegant què es fusioni amb la figura, per fer un únic element, d’aquí els colors platejats que presenta. El color morat dels accessoris és el color típic del Camp de Tarragona.

Dues composicions musicals

La música és un encàrrec al compositor i professor del Conservatori Municipal de Música de Vila-seca, el Sr. Antoni Alburquerque. S’han creat dues peces que formen els balls del Cavall Alat. Un ball solemne, el “ball solemne del Cavall Alat de Vila-seca”, pensat pels moments més protocol·laris o per aquelles actuacions amb més càrrega litúrgica, I un pasdoble, “el Cavalat de Vila-seca” amb un ritme més festiu per fer ballar el públic més exigent.

La coreografia és obra del Sr. Marià Gil, concebuda com un autèntic ballet eqüestre on el portador condueix l’element amb l’elegància i l’estil dels pura sang. Els carrers i places s’omplen de majestuosos girs i “arreones” al compàs de la música.

Acompanyats de la Txaranga Band Tocats

Per finalitzar, la Txaranga Band Tocats és l’encarregada de fer l’acompanyament musical. Són un grup de musics Vila-secans que creen la banda l’any 2007 i des d’aleshores, han realitzat nombroses actuacions en diferents localitats de Catalunya, Aragó, Andorra i França.

L’any 2016, al Festival Nacional de Charangas de Poza de la Sal (Burgos), van guanyar el Premi a Millor Xaranga Estatal i el segon premi del públic, convertint-se en la gran revelació de l’esmentada edició. En l’actualitat són 12 músics de diferents edats amb un objectiu principal, passar-s’ho bé tocant, cantant, animant i cercant la complicitat i la diversió del públic a què sempre intenten fer gaudir.

Contactan's

Vols participar amb nosaltres? Compartir alguna idea? Parlem-ne!