Què fem

Des de la seva posada en marxa, el gener del 2016, el CEVS ha organitzat diverses activitats en formats variats per tal de donar constància de la gran riquesa que adopta el camp semàntic de la cultura al nostre territori.

Difonem coneixement i cultura

L’objectiu principal del Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras és impulsar i difondre al nostre municipi els valors consubstancials amb el coneixement i la cultura. Per dur-ho a terme, ens proposem organitzar i promoure activitats de marcat perfil cultural que abordin temàtiques i qüestions susceptibles de generar un ampli interès públic i que es recullin en formats atractius i diversos per tal d’emfatitzar també la seva finalitat divulgativa, fent especial esment a aquelles temàtiques relacionades amb els estudis de gènere i de memòria històrica. Dins aquest ampli ventall d’activitats es contemplen, a tall d’exemple, l’organització de conferències, presentacions de llibres, exposicions, jornades, tallers, o l’edició de publicacions.

Presentació de l'entitat a càrrec de l'historiador Josep Fàbregas
Presentació de l’entitat a càrrec de l’historiador Josep Fàbregas

Emprius

Emprius és una monografia bianual de caràcter acadèmic i divulgatiu centrada en la recerca transversal enfocada en Vila-seca. Aquesta monografia està formada per un conjunt d’articles de caire acadèmic i d’altres escrits per gent del poble. 

El nom de la revista no ha estat triada a l’atzar. Emprius és un topònim molt vinculat al terme municipal de Vila-seca i a la seva història més recent. El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans el defineix de la següent manera: “Terra del comú o altre bé objecte d’aquest dret”. Aquest concepte, doncs, va molt lligat al que volem fer amb la revista Emprius: posar en comú coneixements vinculats al nostre poble, per tal que tothom en surti beneficiat.

  • PREU EMPRIUS 1: 5 Euros
  • PREU EMPRIUS 2: 10 EUROS

Premi Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras. Dones i gènere al millor TDR

Una altre de les tasques que es realitzen des del Centre d’Estudis és el premi al millor treball de recerca de batxillerat vinculat a temàtiques de gènere o de la història de les dones. Aquest el coorganitzem conjuntament amb l’Ajuntament, la Biblioteca Municipal i l’Agrupació Cultural.

Els treballs guardonats amb el Premi Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras han estat els següents:

Treball d’Història de la Memòria Oral de l’Àmbit Social a càrrec d’alumnes de 4t ESO de l’Institut Ramon Barbat i Miracle de Vila-seca

Memòria Històrica

Tal i com hem explicat anteriorment, un dels principals eixos temàtics al voltant dels quals giren les línies de treball del Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras és la recerca i difusió de la memòria històrica a Vila-seca.

Exposició "Ruixats de foc" presentada al Centru, a Vila-seca
Exposició “Ruixats de foc” presentada al Centru, a Vila-seca

En primer lloc, cal destacar l’exposició Ruixats de foc, coorganitzada amb la Universitat Rovira i Virgili i dedicada als bombardejos franquistes al Camp de Tarragona. Aquesta exposició, a més de poder-se veure a Vila-seca, també ha itinerat per diverses poblacions tarragonines (Tarragona, Reus, l’Hospitalet de l’Infant, la Selva del Camp, Corbera d’Ebre, etc.). Actualment, s’està treballant en ampliar-la amb sengles plafons dedicats als bombardejos franquistes a Vila-seca i al camp d’aviació de la Pineda, realitzats per Ginés Puente i Pedro Otiña, respectivament. Aquests plafons serviran per contextualitzar històricament el memorial en record de les víctimes dels bombardejos franquistes a Vila-seca que està previst que s’inauguri l’any 2021.A més, també s’està treballant en la memòria històrica dels rentadors de Vila-seca. De moment, en trobareu un article signat per Ginés Puente al número 1 de la revista Emprius, però la intenció és ampliar la recerca per tal reivindicar-los com a espai de treball femení al municipi.

Contactan's

Vols participar amb nosaltres? Compartir alguna idea? Parlem-ne!